Markdown

A markdown  egy olyan jól olvasható jelölőnyelv, amely egyszerű ASCII karakterekkel jelzi többek között a kiemelt, félkövér vagy áthúzott szöveget, a címeket vagy hiperhivatkozásokat.

Ezen az oldalon való kérdések és válaszok megírásához egész nyugodtan használható a grafikus eszköztár a szerkesztőablak tetején, azonban a szövegdoboz az általánosan megszokott, ún. WYSIWYG szerkesztőktől eltérően továbbra is csak egyszerű szöveget fog tartalmazni a kiegészített markdown karakterekkel — az publikálás utáni eredmény viszont a szerkesztőablak alatt már élesben is nyomon követhető.

Egy-két fontosabb eszköz és tipp a markdown használatához:

  • A sortörés önmagában nem jelent új bekezdést, hagyj ki egy üres sort a logikai egységek között!
  • A kiemelni kívánt szövegeket zárjuk *  karakterek közé, a félkövér jelöléshez használjuk azokat duplán. Egyes markdown nyelvjárások az áthúzott szöveget a tilde karakterrel jelzik:

  • A cím jelölhető a sor eleji  #  karakterrel vagy karakterekkel, amelyek száma a cím súlyát adják meg, vagy aláhúzható -  vagy =  karakterekkel:

  • A felsoroláshoz a sort indítsuk csillaggal, számozott listákhoz pontokkal követett számokkal:

  •  A programkódot a könnyebb olvashatóság érdekében mindig jelöljük: a folyószövegben ún. backtick (Alt+7) karakterek között, míg a nagyobb kódrészleteket különálló bekezdésben, de minden sor elején 4 szóköz karakterrel indítva:

 További információ: wikioriginal docs, Pandoc

One Response to Markdown

  1. Pingback: Buy viagra online uk

Vélemény, hozzászólás?