useR! 2015 előadások #2

A konferencia második napja Di Cook plenáris előadásával indult az interaktív adatvizualizécióról a 800 fős nagyteremben, ahol a nap hátralévő részét is töltöttem. Számomra az egyik legemlékezetesebb előadást A. Jonathan R. Godfrey tartotta az BrailleR csomagról és arról, hogy nem látó felhasználók hogyan tudnak kommunikálni az R környezettel:

IMG_20150702_103643

Majd a hazai R felhasználók számára a tavalyi R meetup és BI konferenciáról is ismerős Matt Dowle és data.table társszerője, Arun Srinivasan tartottak hasonlóan emlékezetes előadásokat:

Ez a délelőtti szekció különösen izgalmas volt, mert még ugyanezen szekcióban Andrie de Vries adott elő a Revolution Analytics/Microsoft képviseletében a CRAN csomagjainak network elemzéséről.

Délután szó volt többek között a googlespreadsheet csomagról, amely Jennifer Bryan gondozásában nagyon egyszerű módon teszi lehetővé Google táblázatok olvasását és szerkesztését R-ből:

Jenny után Oliver Keyes következett a Wikimedia-tól, aki a CRAN csomagjait vizsgálta különbőző szoftverfejlesztésben standardként használt QA metrikák segítségével, amely előadást heves vita követett. Érdekességképpen megemlítem, hogy előadást laptop nélkül tartotta (amely sajnálatos módon elveszett a konferenciára való utazása közben), ill. jelenleg egy általános Google Drive R csomagon dolgozik. Az adatvizualizációs szekciókra sajnos nem jutottam el, de annál nagyobb öröm volt újra hallani Csárdi Gábort a nagyon izgalmas METACRAN projektjéről, amely fejlesztése remélhetőleg a továbbiakban is hasonlóan lendületesen zajlik majd:

Utoljára a Vestas képviselője beszélt arról, hogyan big data problémáik megoldásában hogyan használják az R-t, és még volt lehetőségem bepillantani a grid-guru Paul Murrel előadásába is, ahol egy elég zsúfolt teremben kiderült, hogy a gridGraphics csomag segítségével egyszerűen alakíthatunk base/graphics ábrákat grid formába:

IMG_20150702_170752

Utána kihagytam a hivatalos konferencia-vacsorát, és Tajti Andrással egyetemben alternatív networking lehetőségekkel éltünksöröztünk többek között Matt Dowle és egy H2O fejlesztő társaságában. Holnap a konferencia záró napja!

About daroczig

Former assistant professor in statistics and data analysis, PhD candidate, husband, father of two, sysadmin, maintainer of 5 CRAN packages, passionate R developer and open source enthusiast with strong interest in web applications and automated reporting. I will die before I repeat the same professional task again, let's figure out how things should work, and then let the machines do the rest.

Vélemény, hozzászólás?