Plotly – kollaboratív interaktív adatvizualizáció

Plotly az egyik legérdekesebb próbálkozás a közös adatelemzés és annak eredményeinek bemutatására létrehozott alkalmazások között. Gyakran végeláthatatlan email áradatot eredményez a közös munka, sok-sok csatolmánnyal, tovább bonyolítja a helyzetet, hogy mindenkinek megvan a maga kedvenc nyelve a munkára.

plottly00.png

A Plotly a legtöbb bevett nyelvhez (Python, R, Julia, Matlab) nyújt könyvtárat, mely segítségével pár sort kell beszúrnunk kódunkba ahhoz, hogy megoszthassuk elemzésünket.  Az eredmény egy nagyon szép online felület, ami a vizualizációt, az adatokat és a kódot is tartalmazza.

ploty01.PNG

A grafikonok ggplot-szerűen jelennek meg, de a háttérben a D3.js dolgozik.

ploty02.PNG

Az adatokat táblázatos formában jeleníti meg a Plotly.

ploty03.PNG

A grafikont generáló kódot több nyelven is elérhetjük, a felület alsó részén arról is tudósít minket a Plotly, hogy eredetileg mivel készítették a plotot.

ploty04.PNG

A legtöbb kód (még a generált kódok is) úgy jelenik meg, mint egy szerkesztőben.

Aki szeretne jobban megismerkedni a Plotly-val, annak a Bad Hessian posztját ajánljuk a témában. Az egyszerű használhatóság, a legtöbb nyelv támogatása és az ingyenesség miatt mindenkinek ajánlani tudjuk ezt a remek eszközt! Reméljük funkcionalitásában hamarosan felveszi a versenyt az R-használók körében egyre népszerűbb Shiny-val is.

Via: Kereső Világ