Elkezdtem a Pythont

Viszonylag gyakorlott R felhasználónak tartom magam. Szeretem, mert közelebb áll az MS Excelhez, amit előtte kellett használnom, illetve követekezetesebb, egyértelműbb, kezelhetőbb, gyorsabb mint az SPSS Syntax-sza.

Sok helyütt olvastam már a Pythonról, de sosem próbáltam ki, mert csak zagyva bevezetőket és telepítési útmutatókat találtam, amiből semmit nem értettem. Nem vagyok programozó, szinte semmit nem tudok a számítógépekről. Azért használok Drupalt, mert egyszerű, kezelhető, de nem valószínű, hogy valaha is modulokat fejlesztenék hozzá. Tudom használni az R-ret, sőt, pár hete megírtam életem első S3 objektumát, és talán képes lennék rá, nem valószínű hogy készítek csomagot hozzá. De mégis, akkor hogy kezdtem el használni a Pythont?

Pár hete gyakornokoskodok egy cégnél, ahol azt mondták, érdemes beleásnom magamat, mert meg kell majd értenem a szkripteket. Ehhez segítséget is adtak: segítettek felrakni, beállítani a beállítandókat, természetesen nem tudnám megcsinálni újra. De végül ott ültem a gép előtt, előttem egy R-hez hasonló Python-ablak, és egy jó könyv, amiből tudok tanulni. Íme, amit az első pár fejezetből megtanultam:
– a behúzás, tagolás fontos, nem használhatsz zárójeleket a blokkokhoz
– az elsődleges promptba beletartozik a szóköz is: “>>> ”
– az R-ben minden művelet függvény. A Python-ban kétféle függvény van: amelyiknek az argumentumai köré kell zárójel, és amelyiknek nem.
– az egyetlen, hozzárendelésre szoláló jel a “=”
– nem hívhatod elő az utolsó sor parancsot a kurzorral, de nem próbáltam ki, hogy a Page Up és Page Down gombokkal mit tudsz kezdeni.

Egyébként igen érdekes, és gép-közelibbnek tűnik mint az R, emiatt talán gyorsabb is.

Via: Elkezdtem a Pythont