useR! 2014: Második nap, előadások

Pörgős nap volt: olyan 12 előadást hallgattam végig úgy, hogy nem mindig az előadótermekben tartózkodtam. Na jó, csak két sávot hagytam ki, azonban elfelejtettem beleszámolni a fenti összegbe az esti Los Angeles R User Group előadást és panelt, pedig az minimum 3-at ért. A szó pozitív értelmében 🙂

De vissza az elejére. Az előadások listáját (számomra, mert kicsit elaludtam) John Chambers nyitotta, aki sokat emlegette az Rcpp csomagot:

Tényleg, erről Romain Francois is hamarosan beszélni fog szeptemberben, aki a mai napon megsúgta, hogy Olaszországtól még sohasem járt keletebbre, és nagyon várja az itteni kiruccanást.

Chambers előadása után maradtam a “Palisades” teremben a “Kaleidoscope” szekcióban, ahol előbb Winston Chang, majd Ramnath Vaidyanathan tartott egy-egy nagyon izgalmas bemutatót a ggvis és rCharts, ill. rMaps csomagokról. Az utóbbi egy esti poszteren is visszaköszönt, de erről majd később. A szekciót a budapesti R meetupon is bemutatott iPlots webes változata, az iwPlot zárta. 

A rövid ebédidőben újra megtapasztaltam, hogy az adó az valami nagyon rossz és kiszámíthatatlan dolog. A kajajegy ugye 13 USD, de még rájön az adó. Azon már fenn se akadok, hogy a boltban mindenhol nettó ár szerepel, csak csendben szentségelek a pénztárnál, de szerintem felettébb vicces, hogy ha megkérdezel valakit, hogy hogyan mérik az ebédjegyet, akkor 13 USD-t említ. Fura, de az ebéd legalább nagyon ízletes és bőséges volt:

A következő szekcióban szerepelt Shiny, OpenCPU, RCloud demó, továbbá Karthik Ram az rOpenSci-ről beszélt, aminek a keretében olyan 60-70 R csomagot menedzselnek adatforrásokról és újabban dataviz irányban is. Twitteren van még jópár kép, ide a közkedvelt Shiny bemutatót másolom be:

A délutáni előadások közül számomra a legszimpatikusabb Matt Dowle data.table bemutatója tetszett, különösen a nagyon egyedi bevezetővel: megtudhattuk, hogy hogyan került kapcsolatban az S+ nyelvvel, majd az R-el, és hogyan született meg a data.table gondolata. Eközben az RStudio standnál komoly szakmai munka folyt:

A konferencia második napján végül egy poszter szekció, vacsora, és Pafka Szilárd szervezésében egy érdekes témát boncolgató R meetup zárta:

6 piaci szereplő mesélt arról, hogy az R milyen szerepet tölt be data science csapatuk életében, milyen nehézségekkel néznek szembe nap mint nap, milyen megoldások születtek, és egyáltalán milyen érzés production környezetben R ninjaként rendet tenni a számok között. Így este 10-re értem haza, készülök az előadásomra 🙂

About daroczig

Former assistant professor in statistics and data analysis, PhD candidate, husband, father of two, sysadmin, maintainer of 5 CRAN packages, passionate R developer and open source enthusiast with strong interest in web applications and automated reporting. I will die before I repeat the same professional task again, let's figure out how things should work, and then let the machines do the rest.

Vélemény, hozzászólás?