swirl – interaktív környezet a statisztika és az R elsajátításához

John Hopkins University Biostatistics Department kutatói és oktatói nagyon komolyan veszik hivatásukat. Ők indították a Simply Statistics blogot, majd a Coursera keretein belül indítottak R kurzusokat és mostanra egy egész “Specialization track” is elvégezhető a manapság divatos data science néven ezekből. De ez mind nem elég, megalkottak egy olyan csomagot is ami interaktív módon oktatja az R-t és a statisztikát. És igen, a swirl egy R-t oktató csomag az R nyelvhez.

swirl.PNG

A swirl az ún. koan hagyományt követi. A koan eredetileg amolyan kérdezz-felelek a zen hagyományban, a programozóknál meg egy nyelv gyakorláson keresztüli elsajátításához létrehozott strukturált feladatok sorát jelenti. A swirl megalkotó a koanokat tovább is gondolták, hiszen nem mindenki úgy lép be a R és a statisztika világába, hogy már mindent tud a második naptól. Kis 10-20 perc alatt feldolgozható interaktív feladatokkal lehet dolgozni, melyek nem igényelnek különösebb előképzettséget. Ellenben nem árt, ha legalább annyira járatosak vagyunk a számítógépek világába, hogy az R nyelvet és a RStudio IDE-t telepíteni tudjuk gépünkre. Ha ez megvan, akkor indulhat a móka, amit az alábbi videó szemléltet.

Nem állítom, hogy valaki R programozó vagy éppen data scientist lesz a swirl feladatainak elvégzésétől. Annyi azonban biztos, hogy megtanulja használni és értékelni a read-eval-print loopnyújtotta előnyöket, nem fog félni a szkriptek megírásától és tudni fogja mi az az IDE . Nem rossz ez azért, ha figyelembe vesszük, a swirl egy open source projekt! Meg kell jegyezni, hogy a swirl csak egy éves a kezdeményezés, nem csodálkozunk azon hogy még nem teljesen kiforrottak a feladatok és témakörök. Szerencsére egyre többen készítenek swirl tananyagokat, ami nagyon fontos a projekt jövőjére nézve. A lényeg: nincs mentség, R-t és statisztikát tanulni ingyen is lehet!

Via: Kereső Világ